espa
company logo

Ψηφιακή Υπογραφή

Κατηγορίες Διαγωνισμών Δημοσίου και Φορείς Υποδοχής

Oct 26th 2023 2:30pm

Οι Διαγωνισμοί Δημοσίου είναι η διαδικασία εκείνη με την οποία οι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου ζητούν και αναθέτουν σε επιχειρήσεις (οικονομικούς φορείς) την προμήθεια προϊόντων, την παροχή υπηρεσιών, καθώς και την υλοποίηση δημοσίων έργων.

Οι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου είναι οι κυβερνητικοί οργανισμοί και οι δημόσιες οντότητες, όπως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες), η Κεντρική Διοίκηση (Υπουργεία, Δημόσιοι Οργανισμοί), οι Φορείς Υγείας και Λοιποί Φορείς Δημοσίου.

Για παράδειγμα στους Φορείς Δημοσίου περιλαμβάνονται: Αναπτυξιακές Εταιρείες, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΝΠΔΔ, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, Αθλητικοί Οργανισμοί, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, Σύνδεσμοι Διαχείρισης Αποβλήτων, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Εφετεία, Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία, Εθνικά Κέντρα, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Ιδρύματα, Πολιτιστικά Κέντρα, Οργανισμοί Δημοσίου, Σχολικές Επιτροπές, κά.

Οι ανάγκες των παραπάνω ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο για την ορθή και αδιάλειπτη λειτουργία τους. Ενδεικτικά στις Κρατικές Προμήθειες περιλαμβάνονται:

> Εξοπλισμός και υλικά: οχήματα, ανταλλακτικά, μηχανογραφικός εξοπλισμός & λογισμικά, συστήματα τηλεπικοινωνιών.

> Υπηρεσίες τρίτων: συντήρηση, καθαριότητα, ασφάλεια, μεταφορές, κατάρτιση και εκπαίδευση.

> Προμήθειες για την υγεία και την ασφάλεια: είδη υγιεινής, καθαριότητας, ευπρεπισμού, ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα & φαρμακευτικές ουσίες.

> Επισιτιστικές υπηρεσίες: Σχολικά γεύματα, τρόφιμα, catering και προμήθειες για την προετοιμασία των γευμάτων.

> Εκπαιδευτικός Τομέας: Σχολικά είδη, εκπαιδευτικό υλικό, εξοπλισμός, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες εκτύπωσης διδακτικών βιβλίων, εκτυπώσεις.

> Τεχνικές - Συμβουλευτικές υπηρεσίες: οικονομική διαχείριση, περιβάλλον, χωροταξία και άλλα.

> Κατασκευαστικά έργα: ανέγερση δημόσιων κτιρίων, γεφυρών, δρόμων και υδραγωγείων.

Για όλα τα παραπάνω διενεργούνται Διαγωνισμοί Δημοσίων Έργων και Κρατικών Προμηθειών, ώστε να τεθούν υπόψη οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις της κάθε ανάγκης. Εν συνεχεία υποβάλλονται προσφορές από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους προμηθευτές και ακολουθεί η αξιολόγηση των προσφορών. Επιλέγεται η βέλτιστη προσφορά βάσει κριτηρίων επιλογής όπως η τιμή ή σχέση ποιότητας -τιμής, η εμπειρία του προμηθευτή κα.

 

Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί για πλήρη Διαφάνεια

Από το 2016 οι Διαγωνισμοί Δημοσίου προϋπολογισμού άνω των 60.000 ευρώ υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της  πλατφόρμας του Υπουργείου (ΕΣΗΔΗΣ). Με τον τρόπο αυτό παρέχεται πλήρης πρόσβαση σε όλα τα αρχεία των συμμετεχόντων από όλους τους ενδιαφερόμενους. Κατά συνέπεια διασφαλίζεται η πλήρη διαφάνεια για την ορθή διακυβέρνηση και την αποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται και ένας υγιής ανταγωνισμός ενώ αποτρέπονται τυχόν φαινόμενα διαφθοράς. Πλέον σήμερα όσοι διαγωνισμοί δημοσίου υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ διενεργούνται ηλεκτρονικά.  


powered by: criton