espa
company logo

Ψηφιακή Υπογραφή

Βασικά Είδη Διαγωνισμών Δημοσίου

Oct 27th 2023 12:34pm

Οι Συμβάσεις που καταγράφονται μέσα από την Διαδικτυακή Πύλη Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων του "προμηθεύς" από όλη την Ελληνική Επικράτεια περιλαμβάνουν:

> Απευθείας Αναθέσεις,

> Ηλεκτρονικούς Διαγωνισμούς

> Έγχαρτους Διαγωνισμούς

> Μικροπρομήθειες

Τα Βασικά Είδη των διαδικασιών που ακολουθούνται για την διεκπεραίωση των Διαγωνισμών των Δημοσίου και Κρατικών Προμηθειών είναι τα ακόλουθα:

 

Ανοιχτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός / Ανοικτή Διαδικασία (αφορά στο 75% των κρατικών προμηθειών): Προϋποθέτει τη δημοσίευση της πλήρους διακήρυξης και επιτρέπει σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα να υποβάλει προσφορά, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των υποψήφιων Προμηθευτών.

  1. Στις ανοικτές διαδικασίες, κάθε ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας μπορεί να υποβάλλει προσφορά στο πλαίσιο προκήρυξης διαγωνισμού. Η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των προσφορών ανέρχεται σε 35 ημέρες από την ημερομηνία αποστολής στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ένωσης της προκήρυξης σύμβασης.
  2. Στις περιπτώσεις όπου οι αναθέτουσες αρχές έχουν δημοσιεύσει προκαταρκτική προκήρυξη που δεν χρησιμοποιήθηκε η ίδια ως μέσο προκήρυξης του διαγωνισμού, η ελάχιστη προθεσμία για την παραλαβή των προσφορών, μπορεί να περιορίζεται σε 15 ημέρες, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  3. Σε περίπτωση που επείγουσα κατάσταση δεόντως τεκμηριωμένη από την αναθέτουσα αρχή καθιστά αδύνατη την τήρηση της ελάχιστης προθεσμίας, οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να ορίζουν ελάχιστη προθεσμία που δεν είναι μικρότερη των 15 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης της σύμβασης.

[ Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί: Από το 2016 οι Διαγωνισμοί Δημοσίου προϋπολογισμού άνω των 60.000 ευρώ υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου (ΕΣΗΔΗΣ). Με τον τρόπο αυτό παρέχεται πλήρης πρόσβαση σε όλα τα αρχεία των συμμετεχόντων από όλους τους ενδιαφερόμενους. Κατά συνέπεια διασφαλίζεται η πλήρη διαφάνεια για την ορθή διακυβέρνηση και την αποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων. Πλέον σήμερα όσοι διαγωνισμοί δημοσίου υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ διενεργούνται ηλεκτρονικά. ]

Κλειστός Διαγωνισμός - Κλειστή διαδικασία, σύμφωνα με τον οποίο ο φορέας δημοσιεύει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένους φορείς ώστε να υποβληθούν αιτήσεις συμμετοχής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όσοι επιλεγούν, λαμβάνουν γνώση της πλήρους διακήρυξης και καλούνται να υποβάλουν προσφορά.

Προσφορά μπορούν να υποβάλουν μόνο οι οικονομικοί φορείς που έχουν προσκληθεί από την αναθέτουσα αρχή κατόπιν της αξιολόγησης των πληροφοριών που έχουν παρασχεθεί. Οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να περιορίζουν τον αριθμό των κατάλληλων υποψηφίων, οι οποίοι προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

 

Ανταγωνιστική διαδικασία με Διαπραγμάτευση η οποία αφορά σε επείγουσες ανάγκες, για εξοπλισμό έρευνας, πειραματικά ή καλλιτεχνικά, για συμπληρωματικές προμήθειες από ήδη επιλεγμένο Προμηθευτή κτλ. Επιτρέπεται η απευθείας διαπραγμάτευση με Προμηθευτές της επιλογής ενός φορέα, με ή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διακήρυξης.

Αρχική προσφορά, η οποία αποτελεί τη βάση των επακόλουθων διαπραγματεύσεων, μπορούν να υποβάλλουν μόνον οι οικονομικοί φορείς που έχουν προσκληθεί από την αναθέτουσα αρχή, κατόπιν της αξιολόγησης των πληροφοριών που έχουν παρασχεθεί. Οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να περιορίζουν τον αριθμό των κατάλληλων υποψηφίων, οι οποίοι προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

 

Ανταγωνιστικός διάλογος: Στους ανταγωνιστικούς διάλογους, οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής έπειτα από προκήρυξη σύμβασης, παρέχοντας τις πληροφορίες για την ποιοτική επιλογή που ζητούνται από την αναθέτουσα αρχή. Στο διάλογο μπορούν να συμμετέχουν μόνον οι οικονομικοί φορείς που έχουν προσκληθεί από την αναθέτουσα αρχή, κατόπιν αξιολόγησης των πληροφοριών που έχουν παρασχεθεί. Οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να περιορίζουν τον αριθμό των κατάλληλων υποψηφίων, οι οποίοι προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Η σύμβαση ανατίθεται αποκλειστικά βάσει του κριτηρίου ανάθεσης της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, από πλευράς βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Οι αναθέτουσες αρχές προβαίνουν, με τους συμμετέχοντες που επιλέγονται, σε διάλογο, σκοπός του οποίου είναι η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τους. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου αυτού, μπορούν να συζητούν με τους επιλεγέντες συμμετέχοντες όλες τις πτυχές της σύμβασης. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, οι αναθέτουσες αρχές εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων.

Οι ανταγωνιστικοί διάλογοι μπορούν να διεξάγονται σε διαδοχικές φάσεις.

 

Προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση: Σε ειδικές περιπτώσεις και περιστάσεις, οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις προσφεύγοντας στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών κυρίως στις περιπτώσεις που ύστερα από ανοικτή ή κλειστή διαδικασία είτε δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά ή αίτηση συμμετοχής είτε καμία από τις υποβληθείσες προσφορές ή αιτήσεις συμμετοχής δεν είναι κατάλληλη.

 

Απευθείας ανάθεσης: Λαμβάνονται υπόψη προσφορές οικονομικών φορέων που προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά:

α) Η πρόσκληση για συμβάσεις προμήθειας αγαθών και παροχής υπηρεσιών με εκτιμώμενη αξία άνω του ορίου των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ «ήσσονος σημασίας» δύναται να απευθύνεται και σε έναν οικονομικό φορέα και αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την κοινοποίηση της απόφασης ανάθεσης.

β) Για τις δημόσιες συμβάσεις έργου με εκτιμώμενη αξία μέχρι και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η πρόσκληση δύναται να απευθύνεται και σε έναν οικονομικό φορέα και αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την κοινοποίηση της απόφασης ανάθεσης.

γ) Για τις δημόσιες συμβάσεις έργου άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, η πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς αποστέλλεται σε τουλάχιστον τρεις (3) οικονομικούς φορείς και αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ για τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την κοινοποίηση της απόφασης ανάθεσης.

 

Πρόχειρος Διαγωνισμός για προμήθειες χαμηλού ύψους (μέχρι ενός ορίου). Δεν προϋποθέτει δημοσίευση και διενεργείται από Τριμελή Επιτροπή με υποβολή έγγραφων προσφορών από τρεις τουλάχιστον οικονομικούς φορείς, ή ακόμα και να ανατεθεί εξ αρχής σε συγκεκριμένο Προμηθευτή.

 

Τεχνητή Κατάτμηση: τεχνητός επιμερισμός μιας ενιαίας σύμβασης, σε μικρότερες συμβάσεις, που ανατίθενται με χωριστές διαδικασίες.

 


powered by: criton