Συχνές Ερωτήσεις USBTOKEN

Συχνές Ερωτήσεις USBTOKEN

Τι είναι η συσκευή USB TOKEN;
Το USB TOKEN είναι ένα ειδικό στικάκι υπολογιστή, όπου γίνεται η εγκατάσταση του πιστοποιητικού υψηλής διασφάλισης (Ασφαλή Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής - ΑΔΔΥ). Είναι απαραίτητο για την έκδοση της ψηφιακής υπογραφής. Η ειδική κάρτα usb (usb stick ή usb token) δίνει στον υπογράφων τον αποκλειστικό του έλεγχο για τοποθέτηση ψηφιακής (ή προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής), σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ 150/2001. 

Τι είναι η χρήση ΑΔΔΥ;
Η προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή (ψηφιακή υπογραφή) βασίζεται σε αναγνωρισμένο πιστοποιητικό και δημιουργείται με τη χρήση Ασφαλούς Διάταξης Δημιουργίας Υπογραφής (ΑΔΔΥ). Ως ΑΔΔΥ ορίζεται η μικροσυσκευή (Usb Token) που πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και στην οποία εισάγονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά σκληρής αποθήκευσης με ασφαλή τρόπο. 

Μπορώ να αποθηκεύσω και αρχεία στη συσκευή USB TOKEN;
Η συσκευή usb που απαιτείται για την Ψηφιακή Υπογραφή δεν είναι ένα απλό αποθηκευτικό μέσο όπως είναι τα περισσότερα usb stick. Είναι ειδική συσκευή που χρησιμοποιείται μόνο για την δημιουργία ψηφιακής υπογραφής.

Γιατί υπάρχουν τόσοι τύποι USB TOKEN;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι USB TOKEN, αναλόγως τη συμβατότητα με τον εκάστοτε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του USB TOKEN θα πρέπει συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς, ενώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να είναι συμβατό με τον εκάστοτε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, καθώς υπάρχουν πολλές εκδόσεις του (versions).

Ποια usb token είναι πιστοποιημένα από Δημόσια Αρχή για τη χρήση ψηφιακής υπογραφής;
Ο κατάλογος των Αρχών που παρέχουν ψηφιακή υπογραφή και έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων: http://www.eett.gr και είναι οι εξής: 
-ΑΡΧΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 
-ADACOM S.A
-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ AE 

Με ποιο τρόπο υπογράφεται ψηφιακά ένα έγγραφο;
Ο τρόπος με τον οποίο υπογράφει κάποιος ψηφιακά ένα έγγραφο είναι αρκετά απλός. Αφού δημιουργηθεί ένα έγγραφο, συνδέεται το USB token στον υπολογιστή και μέσω μιας απλής διαδικασίας τοποθετείται η ψηφιακή υπογραφή στο σημείο επιλογής σας.

Γίνεται εγκατάσταση της ψηφιακής υπογραφής σε παραπάνω από έναυπολογιστή?
Ναι, μπορεί να γίνει εγκατάσταση της ψηφιακής υπογραφής σε παραπάνω από έναν υπολογιστή, ή ακόμα και σε Laptop. Κατά συνέπεια ο χρήστης θα μπορεί να υπογράφει ψηφιακά από τον καθένα. Φυσικά χρειάζεται πάντα και το USB TOKEN/ stick

Μπορώ να αγοράσω και δεύτερο USB TOKEN?
Ακόμα και εάν αγοραστεί δεύτερο USB TOKEN, δεν θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα ή συμπληρωματικά.

Μπορω να αποφύγω την αγορά του USB TOKEN και να υπογράφω ψηφιακά χωρίς αυτό? 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ορθή συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίου να υπάρχει ολοκληρωμένη εγκάτασταση του USB TOKEN και των αντίστοιχων απαραίτητων λογισμικών προγραμμάτων. Δεν είναι αποδεκτή μια συνήθης ηλεκτρονική "υπογραφή" ή "signature" που προέρχεται απλώς από τον υπολογιστή του χρήστη ή μέσω άλλων μορφών αποθήκευσης (χαλαρής - απλής -αποθήκευσης).

Ποια είναι η χρονική ισχύς (διάρκεια ζωής) των ψηφιακών πιστοποιητικών;
Τα ψηφιακά πιστοποιητικά που εκδίδονται από την ΑΠΕΔ έχουν διάρκεια ζωής πέντε (5) χρόνια.

Τι είπαν για εμάς οι πελάτες μας...

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, πλέον της εκπληκτικής κατανόησης και βοήθειας που μας μεταφέρατε και αισθανθήκαμε.
-Μουσικό Σχολείο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση Εξυπηρέτηση σας.

-Εταιρεία Υπηρεσιών Logistics

Σας ευχαριστούμε για το προσωπικό σας ενδιαφέρον που επιμένετε να διατηρείτε για την περίοδο που υποστηρίξατε τη συμμετοχή μας για τον διαγωνισμό του Μ.Σ.

-Εμπόριο Ειδών Διατροφής.
Σας ευχαριστούμε για την καλή συνεργασία.
-Dentalcom.