Ερχεται η ψηφιακή υπογραφή - Τι είναι και πώς θα εφαρμοστεί

Σημαντική εξοικονόμηση που θα μπορούσε να φθάσει έως και το ποσό των 380 εκατ. ευρώ ετησίως θα είχε η ελληνική δημόσια διοίκηση από την υιοθέτηση της λύσης της ψηφιακής υπογραφής, ενώ επιπλέον οφέλη θα προσέφερε η περαιτέρω αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών.Αυτό υποστηρίζει μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στην ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο κάνουν λόγο για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως από την υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν θα υπάρξει άμεσα κάποια σχετική κίνηση. Ανέφερε πάντως ότι στα πλάνα του υπουργείου είναι η παρουσίαση μίας βελτιωμένης έκδοσης του «Ερμής» (σ.σ. πρόκειται για την διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών) με σκοπό να παρέχονται περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες.Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην Κάρτα Πολίτη, ένα αρκετά «παλιό» σχέδιο, η οποία θα συνδεθεί με το Taxis, τον Ερμή, τα δικαστήρια αλλά και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ επιπλέον θα υπάρχει και εφαρμογή για smartphones.
Επιπλέον οφέλη: Η μελέτη του ΙΟΒΕ δεν περιορίζεται στα οφέλη από την ψηφιακή υπογραφή, αλλά κάνει αναφορά και στην αξιοποίηση και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών και εφαρμογών. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι μία αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας (από την 56η στην 31η θέση) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80η στη 47η) καθώς και στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων.Επίσης, για κάθε 1.000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (e-skills) που διαθέτουν μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση των εγχώριων εξαγωγών κατά 13,9 εκατ. ευρώ, καθώς και η δημιουργία 72 νέων επιχειρήσεων. Τέλος, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες και διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς αυξάνει τη πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες.Πηγή: Κέρδος online 11/6/2015

Εξοικονόμηση 380 εκατ. ετησίως στο Δημόσιο με ψηφιακή υπογραφήΝέες ευκαιρίες για τη χώρα στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) εντοπίζει μια νέα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στη μελέτη με τίτλο «Η υιοθέτηση των ΤΠΕ και η ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα», αναφέρεται ότι η χώρα μας μπορεί να εξοικονομήσει ετησίως περίπου 380 εκατ. ευρώ, μόνον από την υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής στον δημόσιο τομέα.
Η εξοικονόμηση αυτή, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΙΟΒΕ Αγγελο Τσακανίκα, είναι σχεδόν τετραπλάσια του δημοσιονομικού οφέλους που είχε υπολογιστεί ότι θα προκαλούνταν από τα προγράμματα κινητικότητας και απολύσεων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για 15.000 εργαζόμενους του δημοσίου τομέα θα είχε όφελος λιγότερο των 100 εκατ. ευρώ. «Αυτή είναι μια καθαρή ένδειξη ότι η διάδοση τέτοιων (τεχνολογικών) λύσεων στον δημόσιο τομέα -ακόμη και αν εφαρμοστούν εν μέρει- είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις μειώσεις προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ επικεντρώνεται στην επίδραση που θα έχουν τέσσερις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με τη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ. Πρόκειται για παρεμβάσεις που περιέχονται στο νέο στρατηγικό πλαίσιο ψηφιακής ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί από την πολιτεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι: 1. η αξιοποίηση της ψηφιακής υπογραφής στη δημόσια διοίκηση, 2. η ανάπτυξη ανοιχτών δεδομένων, 3. η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού και 4. η τόνωση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Τι είπαν οι πελάτες που μας εμπιστεύθηκαν:

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, πλέον της εκπληκτικής κατανόησης και βοήθειας που μας μεταφέρατε και αισθανθήκαμε.
-Μουσικό Σχολείο.

Σας ευχαριστούμε για το προσωπικό σας ενδιαφέρον που επιμένετε να διατηρείτε για την περίοδο που υποστηρίξατε τη συμμετοχή μας για τον διαγωνισμό του Μ.Σ.

-Εμπόριο Ειδών Διατροφής.

Ευχαριστουμε τους συνεργάτες σας και τις υποδείξεις σας για τις διορθώσεις για μια καλη επιτυχια!

-Property Consultants
Σας ευχαριστούμε για την καλή συνεργασία.
-Dentalcom.